Sobre la Travalera


Centaurea aspera (Travalera)
Família: compostes
Nom comú en català: bracera, travalera
Nom comú en castellà: tramaladros
Identificació: inconfusible a l’entorn de la platja. No hi ha res per allí
que se li assembli. Els grups de tres espines que protegeixen el calze
resolen qualsevol dubte.

Planta típica de terres secs i pobres. Apareix no sols a la platja, sinó també per tots els voltants de Castelldefels (Cal Ganxo, UPC...) i fins i tot per voreres, jardins descurats... A la platja és molt abundant, sobretot a les zones de terra més compactat, properes a la vorera del passeig. Si bé pot tenir flor tot l’any, és més fàcil d’observar-la a la primavera i a l’estiu.


FAMÍLIA: Compostes tubulifloras.

DESCRIPCIÓ: Planta herbàcia d'1 metre d'alçada, tiges anguloses, escampats i endurits i molt poblats de fulles. Fulles lanceolades, amb lòbuls profunds, i pediolados els basals. Cada branca té una caparró composta d'una espècie de carxofetes espinosa, sobre la qual treuen el cap i s'obren les flors, de color rosa i més pàl.lides o blanques amb estams morats. Fulles i tiges amb sabor molt amarg. Es cria en els marges, entre les messes, en vinyes i oliveres, prats i pastures de les regions temperades d'Europa i Amèrica. Floreix a la primavera, o en ple hivern al litoral mediterrani.

PARTS UTILITZADES: Tiges amb les seves fulles i cabezuelas florides, recollides després de la floració.PRINCIPIS ACTIUS: Planta d'ampli ús popular, coneguda com la insulina vegetal, però poc estudiada. Flavonoides, derivats del b-sitosterol, heteròsids cianogenètics, principis amargs i lactones sesquiterpénicas.

PROPIETATS: hipoglucemiant (= minora la quantitat de sucre en sang i orina, que es recomana controlar per ajustar si és necessari les dosis de medicaments), antiinflamatòria, antisèptica, aperitiva, colagoga, colerètic i digestiva. Indicada com a coadjuvant en diabetis, anorèxia, dispèpsia hiposecretoras i disquinèsia hepatobiliar.

Fuente: Herbogéminis